Home
Facebook Page Twitter
PTIa Physical Training Instructor assistent
Geschreven door Eli   
donderdag 21 april 2016 13:38

Van 15 februari tot 25 maart konden de Twitter volgers elke dag een tweet lezen met de #GW9000. Dat zegt natuurlijk zeer weinig, maar het is de benaming van de cursus PTIa. De befaamde 6 weken in Eupen.

Eindelijk na meer de 5 jaar zagen en klagen, gaf de KMS me eindelijk de kans om mijn 6 weken te volgen. De cursus is namelijk de eerste stap naar het hogere doel om uit te groeien tot volwaardig PTI en dus Sport Officier van Defensie. Het hoogste doel, omdat daar uiteraard mijn passie ligt, de motivatie is dan ook enorm groot! En het zou de win-win situatie zijn voor Defensie dat kampt met een tekort aan Sport Offr en mezelf die en droom zou zien uitkomen.

Maar eerst moet je dus de cursus PTIa uitdoen én slagen met de magische 13/20. Wat zeker geen zekerheid is, een 13/20 is alles geven en in alle takken zeer goed presteren. En die takken zijn zeer breed. De 6 weken is puur sport in de breedste zin en met een militair karakter! 6 weken sporten en met zulke variëteiten vraagt veel van het lichaam en je moet een allrounder pur sang zijn.

Genoeg inleiding tijd voor uitleg!

De cursus begint met ingangstesten: 5 m klimmen op de verticale koord, 5 km lopen en 100 m zwemmen binnen een bepaalde tijd. Gezien Serge Dusza me enkele weken voor de cursus met het koordklimmen nog eens heeft opgefrist en de nodige oefening zijn de testen geen probleem. Toch valt er al één kandidaat af die voor het zwemmen niet binnen tijd is. Na het uitdelen van de sportkledij is het echt begonnen.

De dagen lopen van 8 tot 17u en zijn volledig gevuld met een sportprogramma. De eerste week zit er ook nog wat theorie in van de vakken die we onder de knie moeten krijgen. Die eerste week zijn we vooral zoet met basketbal, natuurlijke omloop (een militaire manier van conditie en krachtopbouw) en ook al heel wat turnen. En uiteraard al zwemmen in de vroege uurtjes.

De buitensporten worden wat beperkt door de vele sneeuw die er nog ligt.

De uren en dagen vliegen vooruit, geen moment is er dat ik met niet te pletter amuseer. De sporten zijn enorm leerrijk en een verademing. Stelselmatig groeien we, en de groep wordt hechter en hechter.

De sporten die we onder de knie moeten krijgen komen er vliegensvlug bij:

Basket, volleybal, voetbal, handbal, schoolslag, crawl, 100m spurt, hoogspringen, kogelstoten, verspringen, oriëntatielopen, koprollen, kopstand, handstand, overslag op het paard, voorwaartse en achterwaartse zwaai, plateauwerk, GMR, hindernispiste, FTMA, conditieturnen,...

We zweten, gooien ons steeds 100%, zien af, proberen opnieuw, gaan sneller, hebben pijn,

maar elke seconde genieten we, en amuseren we ons te pletter.

Van elke sport is er uiteraard ook een test. Sommige quoteringen zijn op tijd, andere de meer op stijl. Voor de testen tegen de tijd was ik misschien wel zenuwachtig. Maar ze zijn steeds positief meegevallen. Bij het zwemmen was schoolslag mijn zwak punt, maar daar haalde ik de punten weer op met de crawl. En tijdens het oriëntatielopen verbaasde ik mezelf wat door zonder ervaring een tweede tijd na Tim neer te zetten, ook op de 5 km kom ik enkele seconden na Tim binnen, die toch de betere loper is. Tijdens het examen natuurlijke omloop zet ik dan met de blessure van Tim wel de beste tijd neer. Die achteraf toch scherper kon, maar het begintempo was net hetzelfde als dat op het einde. Ook op de 100m spurt haal ik op de laatste dag van de zes weken nog 12"56. Enkel mijn tijd op de hindernispiste blijft een deuk in mijn ego. Op de kiekentrap in Eupen hangen er roosters onder de balken. En net op de laatste balk stoot ik me af om te springen. Hier raak ik toch wel het rooster en kan de hindernis opnieuw doen. Zonde en vooral stikkapot in en teleurstellende tijd van 4min14. Een halve minuut had ik  hier toch sneller willen zijn.

Bij de examens van de balsporten doe ik gewoon mijn ding. Ik amuseer me ook hier in de gedachte dat de 'eventuele' stijl ook wel tijdens de trainingen opgevallen moet zijn. Een ding moet ik toegeven, scoren in basket blijft in hekel punt.

Ook moeten we drie lessen didactiek geven. De eerste is FTMA, gevechtsporten, en daar is de PTI zeer eerlijk, dat zit er niet echt in.. Gelukkig is les 2, conditieturnen en de examenles koordenpiste wel een succes.

Het turnen vormt ook geen probleem, mijn verre geschiedenis in voltige levert dan toch nog iets op. De oefeningen aan de rekstok zijn wel de favorieten. Koprollen tot je duizelig bent is immers niet zo prettig.

Wonder bij wonder gaat de theorie me hier wel goed af en ben ik zelfs de primus.

De cursus 6 weken, zijn de mooiste zes weken van je carrière. Dat kan ik nu bevestigen, maar natuurlijk gaat het jaar nog veel mooier zijn.

Ik kan hier blijven typen, anekdotes vertellen, en dit allemaal met de grootste smile die je maar kan bedenken.

Maar veel leuker is me erover aan de spreken, ik vul wel een uurtje van je tijd.

TWEETS

Zoals gezegd is de cursus een opstapje, ondertussen is het Mod B ingediend om de cursus Physical Training Instructor GW6000 te volgen.

Nu is het aan HR, mijn lot ligt bij hun. Het is afwachten of ik vanaf september aan de allermooiste cursus kan beginnen. En zo mijn loopbaan een wending kan geven naar een passie, een droom.

FOTO's

 

 

 

Laatste aanpassing op vrijdag 22 april 2016 12:59