Home
Facebook Page Twitter
Belgian Singlespeed championships BeSSC
Geschreven door Eli   
woensdag 16 september 2015 13:28

Het was weer eens iets anders dit weekend. De hightech fietsen liet ik thuis, en de oude 26'' Giant ATX mocht nog eens van stal.

Op het programma een singlespeed timetrail op zaterdag, en zondag was het dan raceday.

Wel die timetrail luidde al een beetje in wat je mag verwachten van Singlespeed: bier en niet schakelen. Het doel was om een mini rondje te rijden met een fiets waar de de cranks zo hadden gezet dat je niet soepel kon trappen, het stuur gedraaid en sheef gezet. Vervolgens moest je dan een pintje openen met een aansteker en zo snel mogelijk leegdrinken, omdraaien en op je kop zetten. Wel dat lukte me nog best goed want ik haalde een zesde tijd. Waardoor ik de 'finale' mocht doen om hier een Bronto frame te winnen! Bij de finale kwam er al geen fiets meer aan te pas. In de finale moeste we om ter snelst drie zware bieren drinken met een rietje. Wel hier moest ik toch de duimen leggen. Helaas dan ook geen frame...

Na een nachtje in de tent was het zondag dan weer raceday. Om de singletrack van Hamme werd een mooi rondje uitgezet, ideaal voor de singlespeed. Maar ik merkte toch al dat mijn verhouding van tandwielen net iets te klein was.

Bij de start moesten we achter de sporthal gaan staan, en in tussentijd werden de fietsen verstopt, op een hoop gelegd, wielen gedemonteerd en noem maar op. Na wat zoeken vond ik mijne terug in het hoge gras en kon aan de inhaalrace beginnen. Dat lukt vrij vlot en in de 2e ronde kom ik aan kop van de wedstrijd. Maar dan gaat het een eerste maal mis, de ketting gaat van het tandblad en mijn voorsprong is weer te niet. Snel opleggen en inhalen, maar alweer loopt de ketting er af. En dus begint het opnieuw en zo heb ik bijna een ronde nodig om terug op kop te komen en wat voorsprong te nemen.

Halfweg koers komt Angus, meervoudig WK SS, me voorbij en moet hem met mijn koffiemolenverzetje toch laten gaan. Toch blijft mijn voorsprong groot genoeg, tot het materiaal weer begint te sputteren. De body van het achterwiel begint de geest te geven en hierdoor riskeer ik de ketting er af te gooien. Het tempo zakt dan ook wat en Bruno komt dichterbij. In de voorlaatste ronde gaat het dan mis, eerst bots ik tegen iemand die een vreemd maneuver doet wanneer ik voorbij kom en dan valt de ketting er in die ronde 4x af. Weg is Bruno en weg is ook de titel. Een jammerlijke zaak, maar zelfs in de singlespeedwereld moet het materiaal top zijn. Ik had alles beter moeten testen om zo niet voor deze verrassing te staan natuurlijk..

 

KLIK op de foto voor nog meer plezier!

Laatste aanpassing op woensdag 16 september 2015 13:29